ОРТАЛЫҚСЫЗДАНДЫРУ: ЭТНИКАЛЫҚ ИНКЛЮЗИВТІЛІК ФАКТОРЛАРЫ (СОЛТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН ОБЛЫСЫНЫҢ МЫСАЛЫНДА) - Тасым, Риззат; Қапышев, Ардақ; Свинарчук, Анна (ҚОҒАМ ЖӘНЕ ДӘУІР, 2024)
Бұл мақала негізгі факторларды және олардың аймақтағы этносаралық қатынастардың дамуына әсерін анықтау мақсатында Солтүстік Қазақстан облысында жүргізілген әлеуметтанулық зерттеу нәтижесі бойынша жазылды. Зерттеудің мақсаты -Солтүстік Қазақстандағы (Солтүстік Қазақстан облысының деректері бойынша) этносаралық қатынастардың даму үрдістері мен перспективасына әсер ететін және орталықсыздандыру процесінде ескерілуі тиіс факторларды анықтау. Бүгінгі таңда назар аударатын мәселе басқа елдерде дамыған орталықсыздандыру модельдерін қарапайым көшіруді көздейтін және қоғамда қалыптасқан құндылықтар мен мәдени-тарихи ерекшеліктерді ескермейтін технократизм идеологиясы болуы мүмкін. Осыған байланысты орталықсыздандыру процесінің күшеюімен этникалық инклюзивтілік факторларының ескерілуі маңызды.